Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2012

"ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ" VS BLOCKBUSTERSΦθινόπωρο. Τα φίλα έχουν πέσει… στο κέντρο της οθόνης βλέπουμε ένα δέντρο….επικρατεί ησυχία. Δέκα   λεπτά αργότερα…..εξακολουθούμε να βλέπουμε το ίδιο δέντρο. Ο λόγος? Η ταινία που παρακολουθούμε είναι ΠΟΙΟΤΙΚΗ! Φυσικά όπως κάθε ποιοτική ταινία που σέβεται τον εαυτό της είναι ασπρόμαυρη. Η υπόθεση έχει να κάνει πάντα με κάποιον με ψυχολογικά προβλήματα η κάποιον με πρόβλημα αναπηρίας. Στην περίπτωση που η ταινία είναι γερμανική θα σχολιάζει κάποια κοινωνική “παθογένεια”. Aν είναι  γαλλική πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε ένας βιασμός στην υπόθεση. Oι διάλογοι φυσικά ειναι βαθυστόχαστοι με κρυμμένα νοήματα βάζοντας σε στην θέση να σκέφτεσαι "τι θέλει να πει ο ποιητής"? TIΠOTA!!! Το έπιασες? Aπλά έγραψε μια μαλακιά που του κατέβηκε μόνο και μόνο για να κάθεσαι να την αναλύεις σαν μαλάκας. Απαραίτητη προϋπόθεση? Οι γκόμενες που παίζουν στην ταινία να είναι “μπάζα”. Nαι εδώ τα μεγάλα βυζιά απαγορεύονται.  Σορρυ ρε μαλακα “ποιοτικέ” αλλά προτιμώ τα blockbusters”. Γουστάρω να ανατινάζονται 25 κτίρια στη σειρά η να μας επιτίθενται οι εξωγήινοι και να τους ξεσκίζει όλους ο Brush Willis με ένα αυτόματο. Και όλα αυτά να τα κάνει έχοντας δίπλα του μια μουναρα ξανθιά…Ναι προτιμώ αυτές τις ευτελής ρηχές ταινίες που δεν έχουν τίποτα να μου προσφέρουν εκτός από ανατινάξεις και βρωμόξυλο την ώρα που οι άλλοι ακόμα δείχνουν ένα γαμημένο δέντρο που συμβολίζει τους αναπάντεχους δρόμους της ζωής και άλλες τέτοιες μαλακίες. Για όποιον  δεν πείστηκε ακόμα η εικόνα μιλάει από μονή της…

BLOCKBUSTER

ΠΟΙΟΤΙΚΗ

2 σχόλια:

Σαββέλης είπε...

εεεε, τώρα είσαι ισοπεδωτικός...
Οι "ποιοτικές" ταινίες που αναφέρεις (δε μου αρέσει αυτός ο όρος γιατί ταινίες σαν το V For Vendetta π.χ. δεν μπορούν να μην λέγόνται ποιοτική, παρ' ότι δεν πληρούν τις προυπόθεσεις που αναφέρεις).
Τώρα για την ουσία του κειμένου. Ο κινηματογράφος είναι μία τέχνη. Και η τέχνη έχει κάποιους σκοπούς. Ένας από τους σκοπούς είναι να προβληματίσει. Αυτές οι ταινίες προσπαθούν με τον τρόπο τους να βάλουν το θεατή να τον σκεφτεί.
Βέβαια άλλος ένας σκοπός της τέχνης είναι να μας κάνει να περνάμε καλά(να ψυχαγωγούμαστε και όχι να διασκεδάζουμε, αυτό είναι άλλη μία μεγάλη συζήτηση). Και ίσως αυτές οι ταινίες να μην κάνουν το μέσο ακροατή να περνάει καλά. Δεκτό.
Αλλά κάτι το όποιο εσύ δεν μπορείς να το αντέξεις δεν σημαίνει ότι δεν είναι καλό, έτσι;

Υ.Γ. Δεν πάω μία, αυτούς τους κουλτουριάρηδες που δεν καταδέχονται να δουν "τις εμπορικές ταινίες". Είναι το ίδιο βλάκες με αυτούς που αμφισβητούν τις "μη εμπορικές".

Ανώνυμος είπε...

Σαββέλη, δεν είναι ισοπεδωτικός. Είναι απλώς μαλάκας. Κι εγώ ένας περαστικός...